Com a consultor d’empreses familiars he tingut el privilegi d’acompanyar diverses famílies en el fascinant procés de consolidar les seves relacions familiars i empresarials mitjançant la implementació d’un protocol familiar. Cada experiència ha estat única, i permeteu-me compartir els seus fruits que destaquen la importància d’abordar aquest procés.
Quan és el moment adequat per formalitzar un acord familiar?
Aquesta pregunta ens porta a reflexionar sobre el moment propici per endinsar-nos en la implementació d’un protocol familiar, una eina valuosa per consolidar les relacions familiars i empresarials. L’elecció del millor moment és crucial, i es recomana abordar aquest procés en períodes d’harmonia, on les tensions i càrregues de treball no siguin obstacles significatius.
La premisa és clara: com més aviat comencem aquestes converses, millor. Ajornar aquests assumptes pot generar incertesa i afectar tant a l’empresa com als membres familiars, i anticipar-se a possibles problemes contribueix a la seguretat i certesa de l’empresa.
S’ha de tenir molt present, i sempre insisteixo en aquest punt quan em reuneixo amb els integrants de la família, que la participació plena de tot el grup familiar és clau per al èxit d’aquest procés.
Explorant les fases del protocol familiar
El desenvolupament d’un protocol familiar implica diverses fases dissenyades per assolir objectius específics. Tot i que existeixen múltiples enfocaments per dur a terme aquest procés, presentaré una estructura basada en la meva experiència.
Fase introductòria
Iniciar el procés implica introduir a tots els involucrats en la idea d’institucionalitzar les relacions familiars i empresarials. Aquí, el consultor juga un paper fonamental en presentar el concepte i respondre a dubtes i inseguretats. Reunions grupals i consultes individuals creen un espai per a la comprensió col·lectiva dels objectius i expectatives.
Diagnòstic de l’empresa familiar
Coneixer la situació actual de la família i l’empresa és essencial. Reunions individuals confidencials i qüestionaris revelen opinions, inquietuds i expectatives. La recopilació d’informació, com el genograma familiar i dades empresarials, permet al consultor comprendre la realitat actual i desafiaments a enfrontar. Un informe detallat serveix com a base pel següent pas.
Consens de continuïtat
Si existeix la voluntat d’avançar, els participants expressen el seu compromís amb el projecte familiar-empresarial en una reunió general. Sota la guia del consultor, es discuteixen i consensuen aspectes crucials, culminant amb la signatura d’un document simbòlic que reflecteix els acords i el compromís compartit.
Consens normatiu
Aquesta fase intensiva implica desenvolupar i consensuar normes sobre el govern, la propietat i les relacions econòmiques familiars-empresarials. Sessions formatives i reunions estratègicament organitzades permeten la incorporació de normes consensuades en un registre d’acords, proporcionant material per a la següent fase.
Redacció i signatura
Amb els acords ja establerts es redacta el protocol familiar. La revisió final pot incloure la participació de professionals externs per obtenir comentaris i aprovació. Una vegada llest, es programa una data per a la seva signatura.
Execució i desenvolupament
Iniciada l’última fase, s’implementen les normes del protocol, i es redacten i adapten els instruments de desenvolupament. S’estableixen òrgans de govern, pràctiques de bon govern i mesures legals, buscant l’eficàcia en la posada en marxa del protocol.
Abraçar aquestes etapes amb antelació i participació activa permetrà a la família empresarial construir una base sòlida per al futur, reforçant els llaços familiars i la sostenibilitat de l’empresa.